24 września 2019 r. w ramach realizacji tematyki jesiennej dzieci ze „Słonecznej Piątki” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej kiszono kapustę. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy i tak zrobiły to dzieci, z pomocą przybyły do nas Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Dąbrowie. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu słoika i każdą warstwę posypywały solą i marchewką. Należy wspomnieć, że nie zapomniały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań z KGW. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.